Konkurranser på havet

Det går rimelig raskt å lære seg å styre en båt, men det tar en evighet å mestre kunsten med å få den til å flyte riktig. Som i all annen sport der ute, finnes det mange konkurranser for alle typer båter. De mest grasiøse av disse konkurransene kalles regattaer og inneholder som oftest renspikkede seilbåter i alle størrelser og former.

Bermuda Race går av stabelen på Karibene med godt vær og strålende humør. De mer glamorøse av seilerne foretrekker Commodore´s Cup sør i England, der kun profesjonelle seilere med båter i millionklassen konkurrerer. Sistnevnte kan man faktisk satse penger på og dette er en stor industri. De forskjellige lagene blir lagt ut på spillsider som Betsafe, og alle som ønsker kan satse en slant på sitt favorittlag. Vil man titte på noe mer utradisjonelt, som for eksempel katamaraner, har man selvsagt en konkurranse for disse også. A-Class Catamaran ser man oftere og oftere på TV-skjermene.

Det mest kjente og prestisjefulle racet er dog Volvo Ocean Race. Med en førti år gammel historie er dette blant det aller mest spennende der ute. Denne konkurransen skytes i gang hvert tredje år. Vanvittige yachts setter av gåre for å finne ut hvem som er raskest rundt jorden. Sytti tusen kilometer blir tilbakelagt over en periode på rundt åtte-ni måneder. Dette er en konkurranse for de barskeste av sjøfolkene der ute. Selvsagt har man sponsorer som sørger for at førerne har det beste utstyret overhodet mulig, men alt i alt handler det om mot og styrke.

Konkurranser på havet er fantastiske å følge med på – de får oss til å forstå at mennesket virkelig er kongen på jorda. Vi kan krysse hav og klatre opp på de høyeste fjell. Vi kan dykke ned til de dypeste dybder og se til den andre siden av universet. Båtrace viser gang på gang at vi har anpasset oss perfekt etter naturen og lært å bruke dens kraft til vår fordel.